اندازهگیری دمای بدن
اندازهگیری دمای بدن
دمای بدن با دماسنج طبی اندازهگیری میشود. دمای بدن میتواند از راه دهان (زیر زبان)،مقعد (دقیقترین شیوه؛ که برای نوزادان و کودکان خردسال استفاده میشود)، زیر بغل و یاپردهٔ گوش (از طریق اندازهگیری اشعههای فروسرخ) انجام گیرد.
دمای به دست آمده از طریق دهان و زیر بغل نسبت به دمای به دست آمده از طریق مقعد پایینتر هستند (تفاوتی برابر ۰٫۵°C برای اندازهگیری از طریق دهان؛ ۰٫۸°C از طریق زیر بغل)؛ بنابراین این تفاوت باید به هنگام اندازهگیری میزان تب مورد توجه قرار گیرد.
دمای طبیعی بدن انسان که از راه دهان و در حالت استراحت اندازهگیری شود برابر است با ۰٫۷±۳۶٫۸ درجهٔ سلسیوس. به این ترتیب هر دمایی که از طریق دهان اندازهگیری شود و بین ۳۶٫۱ و ۳۷٫۵ باشد طبیعی است.
دماسنج طبی نشانگر تب ۳۸٫۵°C
با این وجود، موارد بسیاری هستند که در تغییر دمای بدن نقش دارند؛ و باید هنگام اندازهگیری مورد توجه قرار گیرند. سن، لباسهای فرد، دمای اتاق و ساعات مختلف در طول روز در دمای بدن تغیر میگذارند. دمای بدن در طول شبانهروز به طور طبیعی تغییر میکند. کمترین دمای بدن در حدود ساعت ۴ صبح، و بیشترین دما حدود ساعت ۱۸ میباشد (البته به شرط این که عادت فرد این باشد که در روز بیدار باشد و در شب بخوابد). به این ترتیب، دمای ۳۷٫۵ درجهٔ سلسیوس که از طریق دهان و به هنگام عصر گرفته شده باشد، الزاماً تب نیست؛ در حالی که همین دما صبحگاه تب محسوب میشود.
به هنگام اندازهگیری دمای بدن از طریق دهان باید در نظر داشت که خوردن، نوشیدن و سیگار کشیدن حداقل 20 دقیقه قبل از اندازهگیری موجب تغییر دمای دهان میشود. دمای بدن پس از صرف غذا افزایش مییابد.
نکتهٔ دیگر این است دمای طبیعی افراد نسبت به یکدیگر، و حتی نسبت به روزهای مختلف متغیر است. در زنها دمای بدن با توجه به چرخهٔ ماهیانه نیز تغییر میکند (به طور متوسط، دمای بدن زنان به مدت ۱۴ روز پس از تخمکگذاری ۱°C افزایش مییابد).
بهعلاوه، عوامل روانشناختی نیز موجب تغییر دمای بدن میشوند.
این مطلب در تاریخ: یک شنبه 24 فروردين 1393 ساعت: 18:51 منتشر شده است